Späť na Blog
08. decembra, 2023

Fotovoltika na váš dom. Koľko stojí a prečo ju budete chcieť aj vy

fotovoltika

V dobe, kedy sa ceny energií a palív menia častejšie než počasie a navyše nanešťastie častejšie smerom nahor než nadol, sú mesačné náklady na nutné paušálne výdavky témou číslo jeden vo väčšine domácností. Fotovoltika a panely na strechách rodinných domov už dávno nie sú len raritou. Práve naopak, domáce fotovoltické systémy sú v kurze a nie je to len módny trend. Je to rozumná a zmysluplná investícia. Využiť niečo také prirodzené, ako je slnečné žiarenie na zníženie účtov za elektrinu, je predsa nielen smart, ale aj dlhodobo efektívne a veľmi inteligentné riešenie s preukázateľnou návratnosťou.  

Čo je to fotovoltika a ako funguje

Určite ste o nej už čo to počuli, ale predsa si to zhrnieme ešte raz. Fotovoltika je spôsob využívania slnečnej energie na výrobu elektrickej energie. Kombinuje slová „foto“, ktoré súvisí s fotónmi alebo so svetlom, a „volt“, ktoré súvisí so svetlom produkujúcim elektrické napätie. Fotovoltické alebo solárne systémy sú zložené z fotovoltických článkov, ktoré konvertujú slnečné žiarenie na elektrickú energiu.

Ako vzniká elektrina vo fotovoltickom paneli? Panel obsahuje fotovoltické bunky z polovodičových materiálov, najčastejšie z kremíka. Ten pod vplyvom slnečného žiarenia generuje jednosmerný (DC) elektrický prúd. V domácnostiach však najčastejšie využívame striedavý prúd (AC). Na premenu jednosmerného prúdu na striedavý slúžia invertory, nazývané aj meniče. Invertor transformuje jednosmerný prúd na striedavý a ten môže pokračovať na ceste do rozvodov v domácnosti, zjednodušene, do spotrebičov. Celý tento proces premeny svetla na prúd nevyžaduje pohyb častíc, čím sa eliminuje potreba pohyblivých dielov, a práve to robí fotovoltické systémy spoľahlivými a nenáročnými na údržbu aj z dlhodobého hľadiska. Zároveň však tento proces neuvoľňuje do ovzdušia emisie oxidu uhličitého (CO2), teda znižuje toľko diskutovanú uhlíkovú stopu.

Aká veľká môže byť úspora vďaka fotovoltike?

Ročná úspora závisí od mnohých faktorov, počnúc výkonom vašej fotovoltiky a končiac spotrebou elektriny vašej domácnosti. Ak chcete počuť číslo, je to rádovo v stovkách eur ročne. Elektrinu vyrobenú v domácej fotovoltickej elektrárni môžu využiť nielen spotrebiče, ale tiež na pohon iných technológií.

 

9

Koľko stojí fotovoltika na dom?

Pred definitívnym rozhodnutím o inštalácii fotovoltického systému je dôležité zodpovedať si niekoľko základných otázok. Napríklad:

  • Aká je spotreba elektriny vašej domácnosti? Odporúčame zvažovať ročnú spotrebu.
  • Koľko z tejto spotreby by ste radi nahradili zelenou energiou?
  • Na čo všetko chcete využívať elektrinu vyrobenú fotovoltikou?
  • Aká je predstava výšky investície, ktorú chcete do panelov vložiť?

Ak ste sa už rozhodli, že na vašej streche pribudnú panely, a zaoberáte sa otázkou, či ísť do pokrytia 100 % svojej celkovej spotreby, odporúčame to zvážiť. Na začiatok, najmä pri stavbe domu, sú financie potrebné na „každú stranu“ a rozsiahly fotovoltický systém nemusí byť prioritou. Môže byť však dobrou voľbou, ak zvolíte nižšiu počiatočnú investíciu, ktorá však bude prospešná a úsporná z dlhodobého hľadiska.

 

V prípade, že ročne spotrebujete približne 5 až 7 MWh, odporučili by sme náš konkrétny produkt Green Solar 3,24 kWp v cene 7 099 eur. Tento solárny systém obsahuje kompletné riešenie: dodávku a montáž zvoleného fotovoltického riešenia na kľúč, technickú dokumentáciu (vrátane žiadosti o realizáciu Zmluvy o pripojení s miestne príslušným prevádzkovateľom distribučnej sústavy), administratívu spojenú so zapojením výrobného zariadenia do distribučnej sústavy (výmena elektromera), prevzatie zodpovednosti za odchýlku výrobného zariadenia a aj webovú aplikáciu – monitoring výroby. Samozrejmosťou sú záruky: 24 mesiacov na prácu, 12 rokov na menič, 10 rokov na konštrukciu a 25 rokov na výkon panelov.

S rozhodovaním si môžete pomôcť. Radi sa podelíme o naše skúsenosti, stačí nechať kontakt tu

Pre mnohých záujemcov o inštaláciu fotovoltiky je aktuálne atraktívna možnosť získania finančného príspevku z projektu Zelená domácnostiam, ktorú môžete využiť aj u nás.

Koľko elektriny mi vyrobí fotovoltika?

Ani tu nie je možné „len tak od stola“ vyrátať presné číslo. Dá sa predpokladať, že najviac domácností má inštalovaný fotovoltický systém s výkonom približne 3 kW, čo je dostatok na pokrytie väčšiny potrieb domácnosti. Avšak to, koľko panelov a s akým výkonom bude na tej vašej streche, závisí len od vás a vašich individuálnych potrieb a rozhodnutia.

Čo s prebytočnou elektrinou?

Život nie je jednotvárny, vaše potreby aj spotreby sa môžu a budú deň od dňa líšiť. Ak nastane situácia, že vaše panely vyprodukujú viac energie, ako potrebujete, táto prebytočná energia sa dá uskladniť do batérií alebo distribuovať do verejnej elektrickej siete. Aj v tomto smere sme k dispozícii my v Greenlogy.

Trh ponúka fyzické úložiská energie, naše riešenie je však ako svet, v ktorom žijeme, teda pokrokové a virtuálne. Produkt GREEN VBattery ponúka variabilitu, prehľadnosť a praktické riešenie bez ďalšieho mechanického zariadenia, údržby, zaťaženia životného prostredia a vašich investícií navyše. Čerešničkou na pomyselnej torte našich služieb je nová služba GREEN Share, ktorá umožňuje vašu „uloženú“ elektrinu navyše doslova poslať, alebo darovať komukoľvek, kto tiež patrí do rodiny domácností Greenlogy. Ako? Jednoducho. Pošlete ju predsa prostredníctvom mobilnej aplikácie. Áno, aj v tomto kráčame s dobou.

K službe virtuálnej batérie ponúkame ešte jednu doplnkovú službu a to GreenCar. Tá umožňuje premeniť prebytky z virtuálnej batérie na kredit na nabíjanie elektromobilov v sieti GreenWay. Za obe tieto služby sa neúčtujú poplatky navyše.

Na záver už len zhrnutie skúseností a poznatkov nás a našich klientov.

Najvýznamnejšie výhody fotovoltiky v domácnosti:

  • Zníženie mesačných nákladov na účtoch za elektrinu.

  • Zníženie energetickej závislosti vašej domácnosti od trendov a vývoja cien na trhu.

  • Dlhá životnosť a minimálna potreba údržby fotovoltického systému.

  • Zvýšenie hodnoty vašej nehnuteľnosti.

  • Zníženie emisií skleníkových plynov.

  • Zníženie uhlíkovej stopy.


Súvisiace články

Odhaľujeme tajomstvá fotovoltiky a výroby vlastnej elektriny
Odhaľujeme tajomstvá fotovoltiky a výroby vlastnej elektriny Výroba vlastnej elektriny prostredníctvom fotovoltických panelov môže znížiť náklady na energie o 30 až 50 percent. Vďaka fotovoltike GREEN Solar môžete šetriť celoročn…
Prečítať
Je správne fotovoltaika alebo fotovoltika?
Je správne fotovoltaika alebo fotovoltika? Zaujíma vás téma solárnej energie a jej využitia a radi by ste sa dozvedeli viac? Alebo zvažujete vlastnú výrobu elektrickej energie pomocou panelov na streche? Pravdep…
Prečítať
Obnoviteľné zdroje energie na Slovensku
Obnoviteľné zdroje energie na Slovensku Obnoviteľné zdroje a ich plnohodnotné využívanie je nevyhnutným krokom k udržateľnej budúcnosti. Aj Európska únia, uznávajúca dôležitosť obnoviteľných zdrojoch, prijala…
Prečítať
Uskladňovať solárnu elektrinu do virtuálnej alebo fyzickej batérie?
Uskladňovať solárnu elektrinu do virtuálnej alebo fyzickej batérie? Pozitíva a prínosy vlastného fotovoltického systému sú nepopierateľné, a keďže čítate tento článok, predpokladáme, že vaše rozhodnutie kráčať touto cestou už padlo. Pri…
Prečítať