Späť na Blog
18. apríla, 2024

Odhaľujeme tajomstvá fotovoltiky a výroby vlastnej elektriny

Muž v žltej prilbe a reflexnej veste inštaluje fotovoltiku na strechu.

Výroba vlastnej elektriny prostredníctvom fotovoltických panelov môže znížiť náklady na energie o 30 až 50 percent. Vďaka fotovoltike GREEN Solar môžete šetriť celoročne. Pomôže vám aj virtuálna batéria GREEN VBattery. Prebytky elektriny si do nej jednoducho uložíte a využijete vtedy, keď ich budete potrebovať. S fotovoltickou elektrárňou navyše získate slobodu a voľnosť.

Ako funguje fotovoltika

Najlacnejšia elektrina je tá, ktorú si vyrobíte sami, a vďaka fotovoltickej elektrárni GREEN Solar to aj dokážete. Aj vy si môžete vyrobiť vlastnú elektrinu zo slnka. Ako? Slnečné lúče dopadnú na fotovoltický panel, v ktorom sa premenia na jednosmerný prúd. Využíva sa na to tzv. fotoelektrický jav. Keď sa jednosmerný prúd zmení na striedavý, získate vlastnú elektrinu, ktorú môžete v domácnosti využívať na bežnú spotrebu, napríklad na chod práčky, sušičky, umývačky riadu či žehličky. Vyrobenú a nespotrebovanú elektrickú energiu si môžete odložiť do virtuálnej batérie GREEN VBattery. Získanú zelenú elektrinu tak využijete na 100 %.

Čo je to fotovoltická elektráreň

Základnou súčasťou fotovoltickej elektrárne sú fotovoltické panely. Na trhu sú dostupné monokryštalické, polykryštalické alebo amorfné fotovoltické panely. Najúčinnejšie fotovoltické panely dosahujú účinnosť až 23 %. Túto hodnotu je možné ešte navýšiť použitím výkonových optimizérov. Jednosmerný prúd na striedavý vo fotovoltickej elektrárni mení striedač. Súčasťou fotovoltického systému je aj elektromer. Výmenu elektromera realizuje príslušná distribučná spoločnosť. 

Ako prebieha montáž fotovoltiky

Montáž fotovoltiky v praxi zaberie väčšinou jeden deň. Všetko, samozrejme, závisí od konkrétnych podmienok, požiadaviek a dispozičného riešenia. Pri montáži fotovoltiky je dôležitá hlavne bezpečnosť. Pri práci je nutné použiť všetky potrebné ochranné prostriedky. Na strechu sa odborne inštaluje nosná konštrukcia, potom sa na ňu pripevňujú fotovoltické panely s výkonovými optimizérmi. Následne sa fotovoltické panely prepájajú s meničom. Priamo do interiéru domu, obvykle to býva technická miestnosť, sa montuje menič, poistková skrinka s ističmi, prípadne fyzická batéria a všetky komponenty sa prepájajú do jedného celku. Následne sa menič zapája do elektrickej siete.

oranžové náradie určené na inštalovanie fotovoltiky

Vyrábať vlastnú elektrinu sa naozaj oplatí. Znižujete nielen mesačné náklady na energie, ale aj vlastnú emisnú stopu. Navyše pomáhate i životnému prostrediu. A je to také jednoduché! V Greenlogy vám totiž v spolupráci s našimi partnermi celé riešenie vytvoríme na mieru, dodáme na kľúč a postaráme sa aj potrebnú dokumentáciu. Vybrať si môžete z piatich programov pre domácnosti s rozličnou ročnou spotrebou od 5 000 do 14 000 kWh.

Ako pokračuje projekt Zelená domácnostiam

Aktuálne môžeme hovoriť o nejasnom scenári. Slovenská inovačná a energetická agentúra (SIEA) ešte stále nespustila vydávanie poukážok. Namiesto toho Ministerstvo hospodárstva SR už dvakrát vymenilo vedenie SIEA a v januári zmenilo aj podmienky na získanie dotácie. Po novom môžu z projektu žiadať o podporu i bytové domy. Dôvodom nevyplácania poukážok môže byť nový IT systém alebo neschválený eurofondový projekt na pokrytie financovania. Na poukážky pre domácnosti sa vyčlenilo 151,6 milióna eur. Mnohé domácnosti by bez tejto dotácie fotovoltiku nemohli mať. Teraz však aj tak čakajú na dotáciu, ktorú očakávali už v októbri 2023. Podľa dostupných informácií má SIEA všetko pripravené a čaká sa na Ministerstvo hospodárstva SR. O ďalšom vývoji vás budeme informovať. 

Súvisiace články

Je správne fotovoltaika alebo fotovoltika?
Je správne fotovoltaika alebo fotovoltika? Zaujíma vás téma solárnej energie a jej využitia a radi by ste sa dozvedeli viac? Alebo zvažujete vlastnú výrobu elektrickej energie pomocou panelov na streche? Pravdep…
Prečítať
Fotovoltika na váš dom. Koľko stojí a prečo ju budete chcieť aj vy
Fotovoltika na váš dom. Koľko stojí a prečo ju budete chcieť aj vy V dobe, kedy sa ceny energií a palív menia častejšie než počasie a navyše nanešťastie častejšie smerom nahor než nadol, sú mesačné náklady na nutné paušálne výdavky tém…
Prečítať
Ceny elektriny pre firmy – dá sa s nimi niečo robiť?
Ceny elektriny pre firmy – dá sa s nimi niečo robiť? Ako vo firme docieliť nižšie účty za elektrinu alebo energie či optimalizovať spotrebu a efektívnejšie využívať energie? Sú toto témy, nad ktorými si aj vy vo svojej fi…
Prečítať
Obnoviteľné zdroje energie na Slovensku
Obnoviteľné zdroje energie na Slovensku Obnoviteľné zdroje a ich plnohodnotné využívanie je nevyhnutným krokom k udržateľnej budúcnosti. Aj Európska únia, uznávajúca dôležitosť obnoviteľných zdrojoch, prijala…
Prečítať