Späť na Blog
20. mája, 2024

Zelená elektrina: udržateľná budúcnosť aj pre vašu firmu

žiarovka s ihličím vo vnútri

Zelenú elektrinu využívajú na Slovensku stovky firiem a záujem o obnoviteľné zdroje energie neustále narastá. Firmy môžu zo zelenej elektriny významne profitovať, pretože aj ich potenciálni zákazníci dokážu oceniť udržateľné správanie a znižovanie uhlíkovej stopy. Pri dodávkach zelenej energie sa navyše uplatňujú zelené certifikáty, ktoré deklarujú zelený pôvod energie, a sú obchodovateľnou komunitou, tzv. cenným papierom.

Zelené certifikáty potvrdzujú pravosť zelenej elektriny

S Greenlogy môžete využívať skutočnú zelenú elektrinu zo Slovenska. Reálne vykupujeme elektrinu zo slovenských výrobných zdrojov. Deklarujeme, že našu zelenú elektrinu vyrobili desiatky menších a stredných slovenských výrobcov zo slnka, z vody a bioplynu. Naša elektrina nie je teda len 100 % zelená, ale aj 100 % slovenská.

O tom, že je elektrina naozaj vyrobená z obnoviteľných zdrojov energie, hovoria aj zelené certifikáty elektriny. Záruka pôvodu elektriny predstavuje oficiálny doklad o tom, koľko vyprodukovanej elektriny v sieti pochádza zo zelených zdrojov. Každá vyrobená záruka elektriny v Európskej únii znamená 1 MWh zelenej elektriny v energetickom mixe. V Greenlogy sa však nespoliehame len na záruky pôvodu, ale reálne vykupujeme len obnoviteľné zdroje a navyše zo Slovenska. 

žiarovka v lese, v ktorej rastie rastlina

Zelené certifikáty sú obchodovateľnou komoditou. Pokiaľ potrebuje firma dokladovať zelenú elektrinu, v rámci Európskej únie na tento účel slúžia zelené certifikáty vyrobené v ktoromkoľvek členskom štáte. Odoberaním zelenej elektriny so zeleným energetickým certifikátom (Guarantee of Origin) podporujete výrobu energií z obnoviteľných zdrojov globálne v celej Európe. Ak chcete podporiť lokálne slovenské zdroje obnoviteľnej elektriny, poďte do Greenlogy.

Prečo by mali firmy využívať zelenú elektrinu

Energetický priemysel je jedným z najväčších producentov uhlíkovej stopy. Pri výrobe elektrickej energie tradičným spôsobom, čiže z uhlia alebo zo zemného plynu, sa produkuje veľké množstvo CO2. Ak elektrinu vyrábame z obnoviteľných zdrojov, ako sú vietor, voda, biomasa či slnečné žiarenie, tak pri jej výrobe produkujeme minimum CO2. A tak je znižovanie uhlíkovej stopy jednou z výhod využívania obnoviteľných zdrojov energie. 

Je dôležité, aby sme sa všetci snažili zmenšovať svoju uhlíkovú stopu. Ochrana životného prostredia a udržateľné podnikanie sú faktormi, ktoré ovplyvňujú aj rozhodovanie potenciálnych zákazníkov a ich spotrebiteľské správanie. Využívanie zelenej elektriny tak môže byť pre firmy aj vytváraním dobrého mena spoločnosti a z dlhodobého hľadiska nielen spôsobom, ako znížiť náklady na energie, ale aj ako prilákať nových a ekologicky cítiacich zákazníkov.

žena drží žiarovku obrastenú machom

Kombináciou využívania zelenej elektriny s iniciatívami na zlepšenie energetickej efektívnosti môžu firmy nielen znižovať vlastnú uhlíkovú stopu, ale aj získavať významné úspory na účtoch za energie a zlepšovať celkový environmentálny profil firmy. Implementáciou krokov prispievajúcich k ochrane životného prostredia môžu zvýšiť svoju konkurencieschopnosť a podporiť reputáciu na trhu. Využívanie zelenej elektriny totiž predstavuje strategickú výhodu, ktorá im môže zabezpečiť nielen dlhodobé úspory, ale aj väčšiu atraktivitu, či už pre zákazníkov, alebo obchodných partnerov.

Ak aj vy chcete využívať skutočnú zelenú elektrinu z obnoviteľných zdrojov, šetrnú k našej planéte, neváhajte a pripojte sa k nám. 

Súvisiace články

Ako na Slovensku funguje trh s elektrinou
Ako na Slovensku funguje trh s elektrinou Od osvetlenia až po pohon elektrických vozidiel sa elektrina stala súčasťou každej oblasti našich životov. Bez elektriny by sme nemohli vykonávať viaceré každodenné čin…
Prečítať
Virtuálna batéria výrazne zefektívňuje spotrebu solárnej energie.
Virtuálna batéria výrazne zefektívňuje spotrebu solárnej energie. Používanie uhlia môže byť o pár rokov vzácnosťou. Aj preto stále viac riešime alternatívne zdroje energie. Najväčší rozmach v poslednom čase zaznamenáva výroba slnečnej…
Prečítať
5 otázok a odpovedí k zelenej elektrine od Greenlogy
5 otázok a odpovedí k zelenej elektrine od Greenlogy 5 častých otázok a odpovedí, ktoré nám v Greenlogy kladú zákazníci. Prečítajte si náš blog získajte viac informácií. 1. Je dodávaná elektrina naozaj len z obnoviteľných…
Prečítať
Zelená elektrina od Greenlogy (prepis podcastu)
Zelená elektrina od Greenlogy (prepis podcastu) Zelená energia patrí medzi oblasti, v rámci ktorých stojíme ako ľudstvo opäť na začiatku. Hľadáme spôsoby, alternatívy a možnosti, ako odľahčiť našej planéte, pretože s…
Prečítať