Späť na Blog
02. októbra, 2019

Čistá a ekologická. Solárna energia má obrovský potenciál.

Solárne panely možno viac a viac pozorovať na domoch či iných budovách, pričom bývalé poľnohospodárske polia sa menia na fotovoltické parky. Využitie solárnej energie je trendom na západe, kde sa zelená energia, ktorá šetrí planétu, stáva čoraz atraktívnejšou. Čo tak naplno využiť potenciál tohto zdroja aj pod Tatrami?

 

Odplata svet neminie. Aká bude, záleží na nás.

Niet sa čomu čudovať, že sa v poslednej dobe stále častejšie skloňujú problémy so zabezpečením dostatočného množstva energie. To, že zásoby fosílnych palív sa skôr či neskôr vyčerpajú, je všeobecne známe už nejaký ten piatok. Problémom však nie je ani tak vyčerpanie zásob fosílnych palív, ako oxid uhličitý, ktorý ich spaľovaním vzniká, pričom jeho vplyv na klimatické pomery je výrazný.

Na scénu by sa tak určite mali dostať obnoviteľné zdroje energie. Tie v dnešnej dobe dokážu byť pre domácnosti (a nielen pre domácnosti) veľmi prínosným zdrojom energií, ale aj financií. Znamenajú však aj určitú investíciu, preto potrebujete dobre zvážiť a vybrať ten správny zdroj zelenej energie. Každý, kto má čo i len malý záujem o obnoviteľný zdroj, musí mať v hlave, že v budúcnosti sa mu prvotná, jednorazová investícia, niekoľkonásobne vráti.

Výsadné postavenie medzi alternatívnymi zdrojmi dnes zastupuje solárna energia, ktorá je čistá, ekologicky nezávadná aj nevyčerpateľná. Jednoducho, spĺňa všetky požiadavky byť v dnešnej vysokorýchlostnej a energeticky závislej dobe „in“.

Nikdy nekončiaca energia

Je načase si povedať niečo o tom, prečo sa určite oplatí investovať do obnoviteľného zdroja v podobe slnka. Ak sa rozhodnete dať solárnej energii zelenú, môžete sa tešiť na zníženie účtov za elektrinu. Slnko je totiž od Zeme príliš vzdialené na to, aby vám posielalo faktúry. Energia zo solárnych panelov dodáva domácnostiam dokonca čiastočnú energetickú sebestačnosť. Vďaka fotovoltaike preto nemusíte byť úplne závislí na dodávkach elektriny zo siete, lebo využívate vlastnú energiu. To ale nie je ani zďaleka všetko…

Fotovoltaické panely nemusia byť len zdrojom výroby elektriny, ale možno ich používať aj na vykurovanie či ohrev vody. Solárna energia tiež predstavuje riešenie, ktoré je ohľaduplné k životnému prostrediu, pretože panely okrem slnečného svitu, ktorý je nevyčerpateľným zdrojom energie (podľa odhadov NASA slnko bude žiariť ešte najbližších 6,5 miliardy rokov), nevyžadujú žiadne palivo, ktoré by znečisťovalo ovzdušie či inak zaťažovalo prírodu.

A pozor! Na povrch Zeme sa dostáva približne 120-tisíc terawattov slnečného žiarenia. To je 20-tisíckrát viac než aktuálna potreba energie na celej Zemi. Na väčšinu domov dopadne za rok zo slnka viac energie, než koľko robí ich ročná spotreba tepla a elektriny. Je to tiež jediný zdroj, ktorý je dostupný všade na našej planéte (snáď s výnimkou polárnych oblastí). Keď si tieto výhody zhrnieme, tak s čistým svedomím môžeme konštatovať, že ide o jediný obnoviteľný zdroj, ktorý má najlepší potenciál na dlhodobé a najčistejšie pokrytie energetických potrieb ľudstva bez vedľajších následkov.

 

Množstvo dopadajúcej slnečnej energie na územie Slovenska je asi 200- násobne väčšie, ako je súčasná spotreba primárnych energetických zdrojov u nás. Potenciál na využívanie teda máme obrovský, len akoby sme s touto energiou stále nevedeli správne pracovať. Predbehli nás dokonca aj na severe Európy, čo je paradox, pretože slnečného svitu máme podstatne viac. Na využitie slnečnej energie sú totiž vhodné takmer všetky oblasti na Slovensku, s výnimkou kotlín, ktoré sú väčšinu dňa v tieni hôr.

Aké sú prognózy? Slovensko v súčasnosti dosahuje podiel na hrubej koncovej spotrebe z obnoviteľných zdrojov energie len 11,5 %. Aj keď do roku 2020 by sme mali mať 14 %, stále to nebude to pravé orechové. Spomedzi všetkých 28 členských štátov únie je Slovensko v podiele obnoviteľných energií na deviatom mieste odzadu, čo určite nie je lichotivé umiestnenie. Najvyšší podiel obnoviteľných energií dosiahlo Švédsko so 54,5 %.

Slnko. Obrovská jadrová pec…

…netrpezlivo čaká na svojich pracovníkov. Slnečná energia produkovaná slnkom je hnacím strojom života. Zohrieva atmosféru a Zem, vytvára vietor, zohrieva oceány, dáva silu vodným tokom či rastlinám. No a z dlhodobého hľadiska zas vytvára fosílne palivá. Slnečná energia tak môže byť využitá na výrobu všetkých foriem energie, ktoré dennodenne využívame. V ktoromkoľvek štáte by stačilo pokryť menej ako 1 % územia (napr. strechy budov, nevyužité plochy) slnečnými technológiami, aby bola zabezpečená energia pre viac než 90 % krajiny! A to bez čo i len jedného jediného iného zdroja energie.

A aj keď je využitie solárnej energie obmedzené premenlivosťou intenzity žiarenia s obmedzenou možnosťou skladovania, nie je dôvod tento zdroj v žiadnom prípade zavrhnúť. Dnes totiž existuje dostatok technických zariadení, ktoré sú schopné veľmi účinne premieňať slnečnú energiu na teplo ako aj elektrinu. Ešte stále nemáte o solárnu energiu záujem? My určite áno!

 

ONLINE PONUKA

Zdroj: inforse.org, energie-portal.sk, nazeleno.cz, Barbora Majerová – elektrina.cz, Pavol Szalai – euractiv.sk

 

Súvisiace články

Virtuálna batéria výrazne zefektívňuje spotrebu solárnej energie.
Virtuálna batéria výrazne zefektívňuje spotrebu solárnej energie. Používanie uhlia môže byť o pár rokov vzácnosťou. Aj preto stále viac riešime alternatívne zdroje energie. Najväčší rozmach v poslednom čase zaznamenáva výroba slnečnej…
Prečítať
Speje ľudstvo svojou nešetrnosťou do záhuby? Odpoveďou je Bioplyn.
Speje ľudstvo svojou nešetrnosťou do záhuby? Odpoveďou je Bioplyn. Život je spojený so spotrebou energie. Zdrojmi sú fosílne palivá z ropy, uhlia a zemného plynu, ktoré sú však vyčerpateľné a neobnoviteľné. Okrem toho súvisia s nepopul…
Prečítať
Biomasa na Slovensku? Obnoviteľný zdroj energie s veľkým potenciálom.
Biomasa na Slovensku? Obnoviteľný zdroj energie s veľkým potenciálom. Prioritou celosvetovej energetiky je čo najčistejšia výroba energií. Aj preto sa do popredia dostávajú obnoviteľné zdroje energie, ktoré predstavujú budúcnosť ľudstva. …
Prečítať
Ako ísť po ceste trvalo udržateľnej budúcnosti? Recyklovať nestačí!
Ako ísť po ceste trvalo udržateľnej budúcnosti? Recyklovať nestačí! Produkovanie, skladovanie a likvidácia odpadu patrí medzi tvrdé oriešky súčasného sveta. Od obrovských skládok odpadu, cez odpad v oceánoch, ktorý zabíja všetko naokolo…
Prečítať