Späť na Blog
05. augusta, 2024

Bioplyn ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku

bioplynová elektráreň

Bioplyn je zmes plynov, ktorá vzniká biologickým rozkladom organických materiálov, ako sú rastlinné a živočíšne zvyšky, v prostredí bez prístupu kyslíka. Tento proces, známy ako anaeróbna fermentácia, je riadený mikroorganizmami, ktoré rozkladajú organickú hmotu a vytvárajú hlavne metán a oxid uhličitý. Metán je cenným palivom, ktoré môže byť využité na výrobu tepla a elektriny alebo ako palivo pre vozidlá. Bioplyn považujeme za zdroj zelenej energie, pretože jeho výroba a využitie prinášajú množstvo ekologických výhod. 

Potenciál bioplynu: skrytý klenot energetického mixu

Nároky ľudstva na energetické zdroje sa neustále zvyšujú. Spotrebovávame čoraz viac energie a zároveň rastie aj naša závislosť od rôznych energetických zdrojov. V kontexte rastúceho dopytu po energii sa čoraz viac hovorí o znižovaní emisií. Za hlavné obnoviteľné zdroje energie sa v súčasnosti považujú solárne a veterné elektrárne. Radi by sme vám však predstavili aj ďalší zdroj energie, ktorý môže prispieť k stabilnému a udržateľnému energetickému mixu, pretože solárna aj veterná energia sú závislé od prírodných podmienok a môžu byť nepredvídateľné. Avšak bioplyn predstavuje významný a často nevyužitý zdroj energie. 

Materiály, ako je napríklad slama, hnoj či drevný odpad, by nemali skončiť nevyužité. Slama sa často spaľuje alebo vyváža bez využitia jej energetického potenciálu, hnoj používame len na hnojenie pôdy a problémom je aj nevyužitý odpad v drevospracujúcom priemysle. Všetko sú to pritom dôležité zdroje (biomasa), ktoré by mohli byť efektívne využité na výrobu bioplynu. Veď biologický odpad tvorí v súčasnosti takmer 50 % všetkého odpadu v krajine.

biologický odpad, siláž

Výhody bioplynu: znižovanie emisií, ochrana klímy a stabilita energetického zdroja

Jednou z najvýznamnejších výhod bioplynu je jeho schopnosť znižovať emisie skleníkových plynov. Výroba bioplynu prispieva k ochrane klímy a znižovaniu environmentálnych vplyvov odpadu. Vedľajším produktom procesu výroby bioplynu je digestát - organická hmota bohatá na živiny, ktorá môže byť použitá ako hnojivo. Nahrádza chemické hnojivá, čím sa znižuje spotreba syntetických chemikálií, ktoré môžu byť škodlivé tak pre životné prostredie, ako aj pre ľudské zdravie. Digestát sa však môže aj ďalej spracovávať. Separáciou vznikne separát (tuhú časť digestátu) a fugát (tekutá časť digestátu). 

Budúcnosť bioplynu: technologický pokrok

V rozvoji bioplynu zohráva kľúčovú úlohu technologický pokrok. Výskum a vývoj nových technológií neustále prebieha a sľubuje zvýšenie efektívnosti a udržateľnosti výroby bioplynu. Digestát zo súčasných dobre fungujúcich bioplynových staníc v zahraničí napríklad nezapácha. Intenzívny zápach hnoja a hnojovice je skôr výnimkou. Budúcnosť bioplynu je teda veľmi sľubná. Predpokladá sa, že s pokračujúcim technologickým pokrokom a rastúcim záujmom o udržateľné energetické riešenia sa rozšíri jeho využitie. Bioplyn totiž poskytuje stabilný a predvídateľný zdroj energie, pretože bioplynové stanice fungujú nepretržite bez ohľadu na počasie. Práve táto stabilita robí bioplyn cenným doplnkom k iným obnoviteľným zdrojom, ktoré sú menej predvídateľné. 

Potenciál bioplynu na Slovensku: kľúč k udržateľnému energetickému mixu

Slovensko má veľký potenciál vďaka dostupnosti poľnohospodárskeho odpadu, drevného odpadu a ďalších organických látok. V minulosti bioplynové stanice rástli ako huby po daždi. V súčasnosti je ich na Slovensku viac ako 100, pretože bioplyn z bioplynovej stanice má viacero využití. Používa sa na vyhrievanie  a na produkciu elektriny.

bioplynová stanica

V Greenlogy využívame na výrobu bioplynu kukuričnú siláž a exkrementy živočíšnej výroby v pomere 1:1. Ako prebieha kvasenie v hermeticky uzavretej fermentačnej nádobe sa dozviete tu. Výsledkom tohto procesu je bioplyn, ktorý sa zbavuje sírovodíka a odvádza potrubím do plynového kompresora. Potom putuje cez aktívny filter do kogeneračnej jednotky. Následne sa bioplyn spaľuje a vyrába sa elektrická energia.  

Výroba elektrickej energie pomocou bioplynových elektrární podporuje energeticky udržateľný spôsob výroby elektrickej energie. Bioplyn sa stáva neoddeliteľnou súčasťou aktuálneho energetického mixu na Slovensku. Skladba zdrojov stopercentnej zelenej elektriny od Greenlogy sa síce každoročne mení, podľa toho, aké typy výrobných zdrojov sa nám podarí zazmluvniť pre výkup zelenej elektriny, avšak vždy využívame len bioplyn (40 %), vodu (42 %) a slnko (18 %).

Ak aj vy chcete využívať skutočnú zelenú elektrinu, napríklad aj tú z bioplynu, neváhajte a pripojte sa k nám.

 

Súvisiace články

Slnko ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku
Slnko ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku Viete, na ktorý zdroj energie sa môže ľudstvo celkom spoľahnúť? Ak ste odpovedali slnko, máte pravdu. Dôvod je jednoduchý. Na zem za 1 rok dopadne až 20-tisíckrát viac …
Prečítať
Voda ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku
Voda ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku Najvyužívanejším obnoviteľným zdrojom energie na výrobu elektriny na Slovensku je voda. V roku 2023 pochádzalo z obnoviteľných zdrojov energie 27,49 % elektriny. Domino…
Prečítať
Obnoviteľné zdroje energie na Slovensku
Obnoviteľné zdroje energie na Slovensku Obnoviteľné zdroje a ich plnohodnotné využívanie je nevyhnutným krokom k udržateľnej budúcnosti. Aj Európska únia, uznávajúca dôležitosť obnoviteľných zdrojoch, prijala…
Prečítať
Aká budúcnosť čaká obnoviteľné zdroje?
Aká budúcnosť čaká obnoviteľné zdroje? Obnoviteľné zdroje energie sú čistejšou alternatívou fosílnych palív. Navyše znižujú znečistenie životného prostredia a závislosť od nestálych cien fosílnych palív. V r…
Prečítať