Späť na Blog
01. júla, 2024

Slnko ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku

slnko presvitá pomedzi prsty ruky znázorňujúcej OK

Viete, na ktorý zdroj energie sa môže ľudstvo celkom spoľahnúť? Ak ste odpovedali slnko, máte pravdu. Dôvod je jednoduchý. Na zem za 1 rok dopadne až 20-tisíckrát viac slnečných lúčov, ako by celý svet potreboval. Navyše je slnečné žiarenie rozložené homogénne, ak ho porovnávame s ostatnými zdrojmi obnoviteľnej energie. Preto ľudstvo venuje množstvo energie vymýšľaniu spôsobov, ako vyrobiť elektrickú energiu zo slnka.

Výroba elektriny využívaním slnečnej energie

Výroba elektriny využívaním slnečnej energie, konkrétne pomocou fotovoltických článkov, predstavuje jeden z najperspektívnejších spôsobov získavania obnoviteľnej energie. Slovensko má obrovský potenciál na využívanie fotovoltiky. Napriek tomu, že nemá tak veľa slnečných dní ako iné južnejšie krajiny, sa fotovoltické systémy vo veľkom inštalujú na strechy domov a priemyselných budov. Vznikajú však aj veľké solárne farmy na poliach.

veľká solárna farma na poli

Slnečná energia dokáže významne znížiť náklady na elektrinu. Má však aj ekologické výhody, pretože produkuje čistú zelenú energiu, bez emisií skleníkových plynov. Využívanie vlastnej solárnej energie znižuje závislosť od dodávateľov energie a fosílnych palív.

Ako využiť zdroj skutočnej zelenej elektriny

Slnečné žiarenie, ktoré dopadá na zem, vo všeobecnosti dokáže s prehľadom pokryť spotrebu energie celej planéty. Pre zaujímavosť, v priemere za celý rok dopadá na každý štvorcový meter zeme približne 342 wattov slnečnej energie. Ide o obrovské množstvo energie - presne 44 kvadriliónov (4,4x1016) wattov výkonu. Pre porovnanie, veľká elektráreň produkuje približne 1 miliardu (1x109) wattov energie. Na to, aby sa vyrovnala energii pochádzajúcej zo slnka, by bolo potrebných 44 miliónov takýchto elektrární. Niet sa preto čo čudovať, že sa slnko snažíme využívať čo najviac.

Vo veľkej miere s využitím slnečnej energie počíta koncept energeticky pasívnych domov. Aj na Slovensku mnohé rodinné domy využívajú slnečnú energiu a vďaka fotovoltickým panelom sa stávajú vo výrobe elektriny sebestačnými. Obľúbené sú aj solárne kolektory, ktoré sa využívajú na ohrev vody. V oblastiach s vysokou slnečnou intenzitou vyrastajú koncentrované solárne elektrárne, ktoré využívajú zrkadlá alebo paraboly na sústredenie slnečného žiarenia a produkujú veľké množstvo energie.

S rozvojom technológií a vďaka zlepšovaniu účinnosti solárnych systémov sa očakáva, že využívanie slnečnej energie bude čoraz efektívnejšie. Už dnes vozidlá využívajú panely na generovanie elektrickej energie na svoj pohon. Technológie sa neustále vyvíjajú, a tak prototypy solárnych áut, ale dokonca aj lodí, sú schopné jazdiť a plávať výhradne na slnečnú energiu. Solárne technológie sa využívajú aj v odľahlých oblastiach a v prírode, kde sa slnečná energia využíva na napájanie solárnych svetiel, batérií alebo komunikačných zariadení a poskytuje stabilný a udržateľný zdroj energie pre ľudí žijúcich mimo tradičných sietí elektrickej energie.

Na čo všetko vplýva slnko a slnečné žiarenie

Slnko má veľký význam, a to nielen ako zdroj čistej energie. Je napríklad aj dôležitým zdrojom vitamínu D, ktorý je pre ľudské zdravie nenahraditeľný, pretože pomáha udržiavať zdravé kosti a je nevyhnutný pri prevencii osteoporózy. Slnečné žiarenie môže pomôcť aj osobám s vysokým krvným tlakom. Pobytu na slnku by ste sa však mali vyhnúť medzi 10. a 15. hodinou.

žena na pláži skrytá pred slnkom v slamenom klobúku

Máte aj vy pocit, že keď strávite na slnku viac hodín, zlepší sa vám nálada? Nie je to pocit, je to fakt. Slnko ma vplyv aj na psychiku. Pobyt na slnku totiž zvyšuje tvorbu sérotonínu, respektíve hormónu šťastia. Je zodpovedný nielen za dobrú náladu, ale aj za koncentráciu.

Potenciál Slovenska na využívanie slnečnej energie

Slovensko má výhodné geografické podmienky na to, aby sme mohli využívať slnečnú energiu vo svoj prospech. Máme ideálne podmienky na inštaláciu solárnych a fotovoltických panelov. Priemerné ročné slnečné žiarenie na našom území sa pohybuje od 1 100 do 1 350 kWh/m². A hoci to nie je v rámci Európy najvyššia hodnota, stále prináša významné energetické úspory. V konečnom dôsledku, slnko ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku predstavuje obrovský potenciál pre ekologickú aj ekonomickú budúcnosť krajiny.

Ak chcete využívať skutočne zelenú elektrinu aj vy, pripojte sa k nám. V Greenlogy vás čaká ústretové a kultivované správanie. Zákazníci nás hodnotia veľmi pozitívne a komunikáciu s nami opisujú ako neobvykle nadštandardnú. Ak teda hľadáte profesionálny, super zákaznícky prístup a vynikajúce online služby, Greenlogy je pre vás tým pravým partnerom.

 

Súvisiace články

Bioplyn ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku
Bioplyn ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku Bioplyn je zmes plynov, ktorá vzniká biologickým rozkladom organických materiálov, ako sú rastlinné a živočíšne zvyšky, v prostredí bez prístupu kyslíka. Tento proces, …
Prečítať
Voda ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku
Voda ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku Najvyužívanejším obnoviteľným zdrojom energie na výrobu elektriny na Slovensku je voda. V roku 2023 pochádzalo z obnoviteľných zdrojov energie 27,49 % elektriny. Domino…
Prečítať
Obnoviteľné zdroje energie na Slovensku
Obnoviteľné zdroje energie na Slovensku Obnoviteľné zdroje a ich plnohodnotné využívanie je nevyhnutným krokom k udržateľnej budúcnosti. Aj Európska únia, uznávajúca dôležitosť obnoviteľných zdrojoch, prijala…
Prečítať
Odhaľujeme tajomstvá fotovoltiky a výroby vlastnej elektriny
Odhaľujeme tajomstvá fotovoltiky a výroby vlastnej elektriny Výroba vlastnej elektriny prostredníctvom fotovoltických panelov môže znížiť náklady na energie o 30 až 50 percent. Vďaka fotovoltike GREEN Solar môžete šetriť celoročn…
Prečítať