Blog

Čím je výnimočná služba GreenShare a prečo by ste si ju nemali mýliť s EDC

Written by Denisa Hajdúková | 7. okt 2024

Tí, ktorí sa zaujímajú o zdieľanie elektriny, si určite všimli, že Energetické dátové centrum je od júla tohto roku v plnej prevádzke. Vyvstáva otázka, ako sa odlišuje od služby GreenShare, ktorú veľmi dobre poznáte, a čo jeho existencia znamená pre slovenský energetický trh. My v Greenlogy sme sa rozhodli vaše otázky zodpovedať.

GreenShare: darovanie a maximalizácia využitia vlastnej vyrobenej elektriny

So službou GreenShare môžete darovať prebytočnú energiu vašim blízkym v rámci rodiny domácností Greenlogy. Získate aj množstvo výhod. Všetko funguje online, neplatíte žiadne mesačné paušály navyše, kWh presúvate, ako chcete, a darca platí len poplatok zo zrealizovaných transakcií. Je to výhodné pre obe strany. 

Služba GreenShare funguje ruka v ruke s virtuálnou batériou, vďaka ktorej môžete maximalizovať využitie vami vyrobenej elektriny. Na výber máte viacero programov Green VBattery. Vyberiete si podľa toho, koľko kWh vyrobenej elektriny ročne do distribučnej siete dodáte. Virtuálna batéria je riešením, ako využiť maximum elektriny z vlastnej výroby vtedy, keď ju najviac potrebujete. Bude vám k dispozícii kedykoľvek bez ohľadu na časť dňa, počasie alebo ročné obdobie. Zvýšite aj svoju nezávislosť a podporíte rýchlejšiu návratnosť investície do fotovoltiky.

GreenShare, platforma pre darovanie energie, umožňuje posúvanie prebytočnej elektriny medzi jednotlivcami, výmenu energie a využívanie obnoviteľných zdrojov. Služba je určená domácnostiam, ktoré majú vlastné zdroje výroby elektriny.

Energetické dátové centrum (EDC): platforma pre efektívne zdieľanie dát a elektriny na trhu s energiou

EDC je centrálna platforma pre výmenu dát, ktorá umožňuje okrem iného účastníkom aj zdieľať elektrinu. Je spojovacím článkom medzi rôznymi účastníkmi trhu s elektrinou, ako sú výrobcovia, distribútori, obchodníci s elektrinou a veľkí odberatelia. Legislatívne je začlenená do vyhlášky Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) č. 207/2023 Z. z., ktorá ustanovuje aj pravidlá fungovania vnútorného trhu s elektrinou. 

Energetické dátové centrum je v prevádzke od októbra minulého roka. Spustil ho Organizátor krátkodobého trhu s elektrinou (OKTE). Umožnil tak vstup nových hráčov na energetický trh. Ide hlavne o agregátorov, vďaka ktorým sa na trh môžu dostať aj menšie firmy. Otvárajú sa aj možnosti komunitnej energetiky.

EDC by sme mohli nazvať mozgom energetickej siete. Zbiera, spracováva a uchováva veľké množstvo dôležitých informácií a dát o výrobe, prenose a spotrebe elektriny. Týka sa všetkých aktérov energetického trhu od veľkých výrobcov po malé firmy a domácnosti, a optimalizuje tak výrobu, ako aj spotrebu elektrickej energie.

Platforma EDC zjednodušuje výmenu dát o poskytovaní elektrickej energie medzi účastníkmi trhu a umožňuje zdieľanie elektriny koncovým odberateľom. Uľahčuje administratívu. Elektrina vyrobená fotovoltikou na streche základnej školy môže napríklad znížiť faktúru za elektrinu pre Domov dôchodcov alebo opačne.

Oba systémy sú dôležité pre modernú energetiku

GreenShare je služba pre domácnosti naviazaná na spoplatnenú službu virtuálnej batérie. EDC zabezpečuje zdieľanie elektriny tak medzi domácnosťami, ako aj firmami, energetickými spoločenstvami so zmluvou o dodávke elektriny s rôznymi dodávateľmi. S GreenShare môžete darovať energiu komukoľvek, kto sa pripojil ku Greenlogy. Vy sa rozhodnete kedy, komu a koľko kWh darujete. Stačí vám k tomu len šikovná aplikácia. IMS meradlo sa na mieste príjemcu nevyžaduje. EDC vyžaduje IMS meradlo na každom odbernom mieste a vyrobený prebytok vybranému subjektu zdieľate okamžite v momente vzniku prebytku.

V oboch prípadoch veľmi zjednodušene povedané, príjemca šetrí len na cene za komoditu, distribučné poplatky sa platia v plnom objeme.

Chcete sa aj vy stať aktívnym účastníkom energetickej transformácie? Pripojte sa k našej komunite, znížte si náklady za elektrinu a prispejte k ochrane životného prostredia. Buďte energeticky nezávislí a environmentálne zodpovední.