Späť na Blog
14. novembra, 2023

Zelená revolúcia na cestách alebo nabíjanie elektromobilov ako kľúčový bod k udržateľnej budúcnosti

Dve ženy stojace pri nabíjacom bode pre elektromobily

 

O tom, že elektromobilita je jedným z kľúčových prvkov v snahe o udržateľnú budúcnosť, nie je potrebné mudrovať. Vďaka rastúcemu povedomiu o vplyvoch klimatických zmien a nevyhnutnosti zníženia emisií skleníkových plynov sa elektromobily udomácnili už aj na našich slovenských cestách. Alebo kvôli našej kolektívnej uvedomelosti? Každopádne, v tomto článku sa nebudeme venovať diskusiám o tom, nakoľko je elektromobil výhodnejší alebo jeho nabíjanie lacnejšie či nie… O tom sa už popísalo a stále píše mnoho. Povenujeme sa nabíjaniu elektromobilov, tomu, aké typy nabíjania majú elektromobilisti k dispozícii na Slovensku, ich výhodám či výzvam, ale tiež konkrétnemu a originálnemu riešeniu, ktoré prináša Greenlogy svojim klientom so službou GreenCar. Nech sa páči, vstúpte s nami do sveta elektromobility.

 

Vzhľadom na fakt, že sa elektromobily stávajú čoraz populárnejším prostriedkom osobnej dopravy, s tým priamo úmerne rastie dôležitosť nabíjacej infraštruktúry. Okrem domáceho nabíjania existujú aj verejné nabíjacie stanice, ktoré sú dôležité pre tých, ktorí nemajú k dispozícii vlastné, ale tiež pre všetkých, ktorí elektromobilom jazdia aj dlhšie trasy. Hustota, kvalita a dostupnosť nabíjacej infraštruktúry je často jedným z kľúčových faktorov, ktoré zásadne ovplyvňujú potenciálneho záujemcu o kúpu elektromobilu vo fáze rozhodovania.


„Hustota, kvalita a dostupnosť nabíjacej infraštruktúry je často jedným z kľúčových faktorov, ktoré zásadne ovplyvňujú potenciálneho záujemcu o kúpu elektromobilu vo fáze  rozhodovania.“


 

TYPY A MOŽNOSTI NABÍJANIA ELEKTROMOBILOV

Ak sa na to pozrieme z pohľadu technologického riešenia, nabíjacie stanice využívajú na nabíjanie AC alebo DC elektrický prúd a z tohto vzniká aj pomenovanie AC a DC nabíjanie.

Skratka AC znamená alternating current, teda striedavý elektrický prúd, a tento spôsob nabíjania je pomalší, s výkonom do 22 kW. Skratka DC, direct current, označuje jednosmerný prúd s výkonom od 25 kW a viac, ktorý prirodzene poskytuje rýchlejšie až ultrarýchle nabíjanie, v závislosti od auta a batérie v ňom.

 Z pohľadu umiestnenia a dostupnosti delíme nabíjanie elektromobilov na tri typy: domáce nabíjanie, verejné nabíjanie a rýchlonabíjanie.

  • Domáce nabíjanie

Domáce nabíjanie sa dá považovať za najjednoduchší spôsob nabíjania. Nabíjať doma sa dá jednoducho buď z bežnej zásuvky v domácnosti (jednofázovo), alebo inštalovaním wallboxu (trojfázovo). Wallbox, alebo vo voľnom preklade nástenný box, je domáce nabíjacie zariadenie, ktoré je oproti nabíjaniu z bežnej zásuvky výkonnejšie. Tieto zaradenia sú praktické vďaka tomu, že sú ľahké a zaberajú málo miesta. Domáce nabíjanie môže trvať niekoľko hodín, ale aj celú noc, v závislosti od kapacity nabíjacej stanice a batérie elektromobilu. Domáce nabíjacie stanice sú menšie a praktickejšie, ale menej výkonné ako tie verejné.

  • Verejné nabíjanie

Verejné nabíjačky sú k dispozícii na verejných miestach, ako sú parkoviská, nákupné centrá alebo čerpacie stanice. Tieto nabíjacie stanice sú zvyčajne väčšie a rýchlejšie ako tie domáce a dokážu nabiť elektromobil v priebehu niekoľkých hodín, ale nie je to pravidlo. Medzi týmito stanicami nájdeme AC aj DC typy nabíjania. Medzi verejnými nabíjacími stanicami sa nájdu aj bezplatné, ale na väčšine sú za nabíjanie účtované poplatky. Medzi výhody verejného nabíjania sa dá zaradiť dostupnosť a rýchlosť.

  • Rýchlonabíjanie

Už z názvu je jasné, že ide o najrýchlejší a ultravýkonný spôsob nabíjania elektromobilov pomocou DC prúdu. Tieto nabíjacie stanice sú obvykle k dispozícii na diaľniciach a hlavných ťahoch a dokážu nabiť elektromobil aj v priebehu niekoľkých minút až hodín. Výhodou rýchlonabíjania je tiež dostupnosť a efektivita. Avšakrýchlonabíjanie môže byť náročnejšie pre batériu elektromobilu a môže skracovať jej celkovú životnosť, ak sa používa príliš často.

Šťastní rodičia s batoľaťom v náručí sediaci v otvorenom kufri auta pred domom s fotovoltickými panelmi na streche

Služba GreenCar od Greenlogy

V Greenlogy máme v prístupe k životnému prostrediu viac než jasno, a to nielen čo sa týka využívania elektriny z čisto obnoviteľných zdrojov, ale tiež v oblasti elektromobility.


„Pre elektromobil je kľúčové, akú elektrinu používate na jeho nabíjanie. Či sú to klasické fosílne zdroje, alebo obnoviteľné zdroje energie. V Greenlogy máme túto otázku vyriešenú. K elektromobilu patrí výhradne zelená elektrina, ideálne od slovenských výrobcov, len takto je reťazec uzavretý a dáva environmentálny zmysel.“


V Greenlogy spolupracujeme s najväčším poskytovateľom služieb nabíjania elektromobilov na Slovensku a v strednej a vo východnej Európe, so spoločnosťou GreenWay. Pre našich zákazníkov sme spoločne pripravili veľmi praktický a výhodný benefit v podobe produktu GreenCar.

Táto služba je určená našim zákazníkom, ktorí si svoju vyprodukovanú a nespotrebovanú elektrinu ukladajú vo virtuálnej batérii v Greenlogy. Svoje ušetrené kWh si naši klienti dokážu pomocou niekoľkých kliknutív aplikácii Greenlogy v telefóne premeniť na KREDITY na nabíjanie elektromobilu v sieti GreenWay. Potom už stačí len vygenerovaný kupón s kreditmi pohodlne použiť v ktorejkoľvek nabíjacej stanici siete GreenWay, ktorá na Slovensku aktuálne ponúka 425 nabíjacích bodov. Tento zaujímavý benefit je určený všetkým zákazníkom Greenlogy, ktorí využívajú produkty GreenVBattery Premium, MAX alebo AKU v segmente domácností.

 

Mapa nabíjacích bodov siete GreenWay

Picture -Mapa nabíjacích bodov siete GreenWay, dostupná vždy online aj v aplikácii.

 

Na Slovensku bolo ku koncu septembra k dispozícii celkovo 1 748 nabíjacích bodov v 724 lokalitách (zdroj: Slovenská asociácia pre elektromobilitu SEVA), čo hovorí o 33 % medziročnom náraste. Vďaka stále rozrastajúcej sa sieti verejných nabíjacích staníc sa elektromobil stáva čoraz dostupnejšou, pohodlnejšou, ale najmä uvedomelejšou formou mobility a tiež deklaráciou postoja k udržateľnej budúcnosti. My v Greenlogy nielen hlásame, ale aj žijeme s myšlienkou, že „je len na nás, v akom stave odovzdáme planétu budúcim generáciám“...

Súvisiace články

Novinky v Greenlogy (+ čo pripravujeme)
Novinky v Greenlogy (+ čo pripravujeme) Milí klienti, napriek tomu, že je stále čas dovoleniek, my neustále pracujeme na zlepšení našich služieb a inovatívnych produktoch. Čo máme nové za posledné 3 mesiace?
Prečítať
Biomasa na Slovensku? Obnoviteľný zdroj energie s veľkým potenciálom.
Biomasa na Slovensku? Obnoviteľný zdroj energie s veľkým potenciálom. Prioritou celosvetovej energetiky je čo najčistejšia výroba energií. Aj preto sa do popredia dostávajú obnoviteľné zdroje energie, ktoré predstavujú budúcnosť ľudstva. …
Prečítať
Ako je to so zelenou energiou na Slovensku?
Ako je to so zelenou energiou na Slovensku? Zelená energia sa stala aj vďaka politike Európskej únie prioritou pre všetky členské štáty, no jej skutočný potenciál na Slovensku sme ešte ani zďaleka nevyužili. Stru…
Prečítať
5 otázok a odpovedí k zelenej elektrine od Greenlogy
5 otázok a odpovedí k zelenej elektrine od Greenlogy 5 častých otázok a odpovedí, ktoré nám v Greenlogy kladú zákazníci. Prečítajte si náš blog získajte viac informácií. 1. Je dodávaná elektrina naozaj len z obnoviteľných…
Prečítať