Blog

Voda ako zdroj skutočnej zelenej elektriny na Slovensku

Written by Denisa Hajdúková | 16. júl 2024

Najvyužívanejším obnoviteľným zdrojom energie na výrobu elektriny na Slovensku je voda. V roku 2023 pochádzalo z obnoviteľných zdrojov energie 27,49 % elektriny. Dominovali vodné elektrárne, ktoré vyrobili 17 % všetkej elektriny v krajine. Vodné elektrárne ako významný zdroj obnoviteľnej energie sú teda dôležitou súčasťou energetického mixu, a preto je užitočné pochopiť, ako tieto zariadenia fungujú a aké majú výhody a nevýhody.

Prečo práve voda ako zdroj zelenej elektriny

Vodná energia patrí medzi obnoviteľné zdroje, pretože sa nevyčerpáva vďaka prirodzenému hydrologickému cyklu. Nepretržitý kolobeh vody na zemi sa začína odparovaním vody z oceánov, riek, jazier a povrchu pôdy do atmosféry. V atmosfére sa vodná para ochladzuje a mení sa na kvapôčky vody alebo ľadové kryštály, ktoré potom padajú späť na zem vo forme dažďa, snehu, ľadových krúp alebo hmly. Keď dopadnú na zemský povrch, vsiaknu do pôdy a stanú sa podzemnou vodou. Voda, ktorá do pôdy nevsiakne, steká po povrchu a vytvára potoky, rieky a jazerá. Z nich prúdi zasa do morí a oceánov, a tým sa cyklus uzatvára.

Výroba elektriny vo vodných elektrárňach prispieva k znižovaniu uhlíkovej stopy a poskytuje stabilný a spoľahlivý zdroj energie. Vodné nádrže a priehrady pomáhajú regulovať aj prietoky riek, prispievajú k ochrane pred povodňami a zabezpečujú stabilné dodávky vody aj počas sucha. Využívajú sa však aj na iné účely a prispievajú tiež k rozvoju regiónov.

Ako fungujú vodné elektrárne

Vodná elektráreň premieňa kinetickú a potenciálnu energiu vody na elektrinu. Využíva sa teda nielen zmena prúdenia, ale aj tlak vody. Voda sa zhromažďuje v nádrži za priehradou. Tlak vody závisí od výšky hladiny v nádrži. Voda prúdi prívodovým kanálom alebo potrubím k turbíne. Pod vysokým tlakom prúdi cez lopatky turbíny, ktoré sa začnú točiť. Rotácia turbíny poháňa rotor generátora a vytvára elektrický prúd. Mechanická energia vody sa teda mení na elektrickú energiu. 

Aké vodné elektrárne máme na Slovensku

Podľa výkonu vodné elektrárne v Európskej únii rozdeľujeme na malé (do 10 MW)  a veľké (nad 10 MW). Práve malé vodné elektrárne sú skutočným zdrojom zelenej elektriny a zaraďujeme ich medzi obnoviteľné zdroje energie, pretože pri veľkých vodných elektrárňach sa preukázali aj negatívne vplyvy na životné prostredie. 

Na Slovensku funguje viac ako 200 malých vodných elektrární s inštalovaným výkonom do 10 MW. Nachádzajú sa na menších riekach a potokoch. Boli navrhnuté tak, aby minimalizovali zásahy do miestnych ekosystémov a v porovnaní s veľkými vodnými elektrárňami majú skutočne menší vplyv na životné prostredie. Aj napriek tomu však aktívne prispievajú k energetickej nezávislosti a pomáhajú zabezpečiť stabilnú dodávku elektriny na lokálnej úrovni. 

Mnohé malé vodné elektrárne sa nachádzajú v povodí rieky Hron, Orava alebo Hornád. Spomeňme MVE Turá, MVE Oravský Biely Potok alebo MVE Družstevná pri Hornáde, ktoré predstavujú príklady úspešného využitia miestneho vodného zdroja na výrobu elektriny.

Medzi najväčšie vodné elektrárne na Slovensku patrí VE Gabčíkovo s výkonom 720 MW a Prečerpávacia vodná elektráreň Čierny váh s inštalovaným výkonom 735,16 MW. Do prvej päťky najväčších elektrární na Slovensku patrí aj PVE Liptovská Mara. Jej inštalovaný výkon činí 198 MW. Bola uvedená do prevádzky v roku 1975. 

Zelená elektrina z modrého zdroja

Vodné elektrárne majú niekoľko výhod. Ich prevádzka len minimálne zaťažuje životné prostredie.  Priehradné vodné nádrže dokonca slúžia aj na rekreáciu, rybolov a poskytujú tiež pitnú či priemyselnú vodu. Sú však závislé od stabilného prietoku vody a výstavba vodnej elektrárne je finančne aj časovo náročná. Môže mať vplyv i na lokálne ekosystémy. Navyše, väčšina vhodných miest pre veľké vodné elektrárne na Slovensku je už využitá. To znamená, že ďalší rozvoj by sa mal zamerať na modernizáciu už existujúcich zariadení a na využívanie menších miestnych zdrojov.

Aj napriek výzvam a obmedzeniam, ktoré pri využívaní vodnej energie na Slovensku existujú, je voda kľúčovým zdrojom skutočne zelenej elektriny. Je to stabilný, spoľahlivý a ekologický spôsob výroby elektriny, je však potrebné ďalej pokračovať v modernizácii malých vodných elektrární.

Tiež rozmýšľate nad využívaním skutočnej zelenej elektriny zo Slovenska? Pripojte sa k nám. Máme zelené produkty pre domácnosti i firmy.