Späť na Blog
28. februára, 2024

Ceny elektriny pre firmy – dá sa s nimi niečo robiť?

Ikona muža držiaca žiarovku

Ako vo firme docieliť nižšie účty za elektrinu alebo energie či optimalizovať spotrebu a efektívnejšie využívať energie? Sú toto témy, nad ktorými si aj vy vo svojej firme lámete hlavy? Chcete vo svojej firme zmeniť dodávateľa elektriny alebo inštalovať fotovoltiku a vyrábať si vlastnú elektrinu, len neviete, ako na to? O tom, čo robiť, ak chce domácnosť zmeniť dodávateľa elektriny, sme už písali (článok s podrobným návodom nájdete na našom blogu). Lenže čo ak ste firma a chcete zmenu? Viete, aké sú vaše možnosti?

Ceny pre podniky s ročnou spotrebou do 30 MWh

Firmy alebo podniky s ročnou spotrebou elektriny do 30 MWh sa zaradili rovnako ako domácnosti medzi „zraniteľných odberateľov“. Túto zmenu priniesla novela tzv. zákona o energetike (č. 251/2012 Z. z.). To znamená, že aj firmy s nízkou spotrebou elektriny (rovnako ako domácnosti) sa musia pri zmene dodávateľa riadiť novými pravidlami. Konkrétne, ak uvažujú o zmene dodávateľa, musia podať výpoveď do konca marca tohto roku a následne ešte dodržať 9-mesačnú výpovednú lehotu.

 

Na túto zmenu sme reagovali a aj naše cenníky sme prispôsobili novým požiadavkám a rozdelili ich do rôznych kategórií. Pre malé podniky s ročnou spotrebou do 30 MWh, ako aj pre sociálne podniky a bytové spoločenstvá sme vytvorili špeciálne cenníky. Kompletné informácie o cenníkoch pre malé podniky nájdete tu. Ceny pre malé podniky v Greenlogy dokonca klesli oproti cenám v roku 2023. Pre podnikateľov s vyššou spotrebou ponúkame osobitné cenníky.

Snímka obrazovky 2024-02-20 o 10.57.02

Ceny pre sociálne podniky s ročnou spotrebou do 30 MWh

Do tejto kategórie podnikov sa radia tzv. zraniteľní odberatelia elektriny mimo domácností a okrem domácností, rovnako s celkovým ročným odberom v predchádzajúcom roku do 30 MWh. To, ktoré podniky patria do tejto kategórie, určuje zákon. Presné zákonné vymedzenie nájdete tu.

Snímka obrazovky 2024-02-20 o 11.07.26

Ceny pre podniky/firmy s ročnou spotrebou viac než 30 MWh

Pre väčšie spoločnosti platí, že výpovedná lehota vyplýva z podpísanej zmluvy, kde je definovaná. Firmy si môžu s dodávateľom dohodnúť individuálne ceny, nezávislé od zverejnených cenníkov pre regulovaný, či neregulovaný segment.

 

Firmy s ročným odberom nad 30 MWh majú možnosť voľby medzi FIX a SPOT produktami:

 

  • FIX produkt stanovuje cenu pevnú cenu počas celého trvania zmluvného vzťahu s dodávateľom.

 

  • SPOT (variabilný) produkt je závislý od aktuálnych cien na dennom trhu (ceny zverejňuje OKTE a.s.), cena sa mení každú hodinu dňa a vzhľadom na vývoj cien, môže byť pre stredné a veľké firmy výhodnou voľbou.

 

Dopyt pre individuálnu cenovú ponuku: https://www.greenlogy.com/greenlogy-ponuky-firmy-form

environmental-8029976_1280

Máte vlastný výrobný zdroj elektriny?

My v Greenlogy stále pracujeme na inováciách a zlepšovaniach našich služieb. Pre firmy s vlastnými výrobnými zdrojmi ponúkame možnosť výkupu 100 % zelenej energie. Ďalšie informácie o výkupe zelenej elektriny si prečítate tu. Okrem toho zvažujeme zavedenie služby virtuálnej batérie pre firmy, ktorá by mohla opäť priniesť ďalšie výhody a možnosti pre našich klientov. Svoju zelenú elektrinu nám už dodáva 1 473 výrobcov. Pridáte sa k nim?  

Fotovoltika pre firmy

Ste fanúšikmi inovácií a udržateľného životného štýlu? Tento postoj môžete aplikovať aj vo firme. Najlacnejšia elektrina je vždy taká, ktorú si vyrobíte sami. Získajte slobodu a voľnosť s fotovoltickými elektrárňami od Greenlogy a vyrábajte si elektrinu na vlastnú spotrebu. Ak uvažujete nad zriadením vlastného výrobného zdroja elektriny pre vaše podnikanie, iste vás zaujme naša služba Green solar pre firmy.

 S vhodným výberom dodávateľa, správnym cenníkom a využívaním inovatívnych riešení môžu firmy nielen optimalizovať svoje náklady na elektrinu, ale tiež prispieť k udržateľnejšiemu podnikaniu, čoho sme my v Greenlogy veľkými fanúšikmi.

Súvisiace články

Prečo tu máme energetickú krízu?
Prečo tu máme energetickú krízu? Energetická kríza. Slovné spojenie, ktoré na nás dennodenne kričí z médií. Čo sa to na energetickom trhu vlastne deje a aké sú dôvody? Dlhé roky sme si tu pokojne žili …
Prečítať
Je zelená elektrina len fejk? Ako odlíšiť greenwashing od skutočnej zelenej elektriny?
Je zelená elektrina len fejk? Ako odlíšiť greenwashing od skutočnej zelenej elektriny? Žijeme v dobe zelenej. Z každej strany sa na nás valí zelená reklama, byť zeleným je in. Pretlak informácií a ponúk je taký veľký, že sa stiera rozdiel medzi marketingo…
Prečítať
Ako na Slovensku funguje trh s elektrinou
Ako na Slovensku funguje trh s elektrinou Od osvetlenia až po pohon elektrických vozidiel sa elektrina stala súčasťou každej oblasti našich životov. Bez elektriny by sme nemohli vykonávať viaceré každodenné čin…
Prečítať
Efektívna výroba elektriny v domácnosti? S Green VBattery no problem.
Efektívna výroba elektriny v domácnosti? S Green VBattery no problem. Využívate solárne panely na výrobu elektriny? Tak to vám zrejme párkrát vŕtalo v hlave, či by sa nevyužitá, prebytočná elektrina zo solárnych panelov dala uložiť a spot…
Prečítať