Blog

Ako funguje virtuálna batéria

Written by Denisa Hajdúková | 23. sep 2024

Domácnosti najviac elektriny spotrebujú ráno a podvečer. Deti sa totiž chystajú do školy, rodičia do práce. Po návrate domov sa pripravuje večera, pozerá televízia, perie bielizeň. Všetky spotrebiče idú na plné obrátky. Najviac elektriny teda štandardná rodina s pracujúcimi rodičmi a so školopovinnými deťmi minie práve vtedy, keď jej fotovoltické panely vyrábajú najmenej. Naopak, cez deň, keď členovia rodiny nie sú doma, panely vyrábajú viac elektriny, ktorú nemá v tej chvíli kto minúť. Čo s ňou? Využite službu virtuálnej batérie. 

Ukladajte si zelenú elektrinu na horšie časy

Fotovoltické panely vyrábajú počas dňa elektrickú energiu, ktorú môžete buď okamžite spotrebovať, alebo bezodplatne odovzdať do distribučnej siete. Avšak virtuálna batéria Green VBattery vám pomôže uložiť vyrobenú a nespotrebovanú elektrinu bez nutnosti inštalácie fyzického úložiska. Keď ju budete potrebovať, napríklad  v noci, počas zimy alebo pri horších svetelných podmienkach, jednoducho si ju zoberiete späť. Vďaka tejto virtuálnej službe už nemusíte vyrobenú elektrickú energiu zadarmo darovať do distribučnej siete, ale sami ju využijete vtedy, keď to budete potrebovať. 

Služba funguje kdekoľvek na Slovensku. Každému, kto má nainštalované fotovoltické panely a nedokáže využiť 100 % vyrobenej elektriny z vlastného zdroja, pomôže odložiť si ju na neskôr a využiť kedykoľvek bez ohľadu na hodiny, počasie alebo ročné obdobie.

Virtuálna batéria je oproti fyzickej jednoduchšou a dostupnejšou alternatívou. Pri spätnej dodávke uloženej elektriny uhradíte len distribučné a prenosové poplatky schválené Úradom pre reguláciu sieťových odvetví. Za silovú elektrinu, ktorú si beriete späť, nezaplatíte nič. Službu ponúkame vo viacerých cenových úrovniach, takže každý si môže vybrať riešenie, ktoré mu najviac vyhovuje. 

Program ECO je určený pre malých výrobcov, ktorí ročne dodajú do distribučnej siete menej ako 500 kWh vyrobenej elektriny. Program STANDARD ocenia tí, ktorí dodajú viac ako 500 kWh vyrobenej elektriny. Napokon máme ešte program PREMIUM určený malým výrobcom, ktorí dodajú do distribučnej siete ročne viac ako 1 000 kWh elektriny. Pre zákazníkov, ktorí chcú využívať službu GREEN VBattery bez obmedzení, sme vytvorili program MAX a mysleli sme aj na tých, ktorí majú viazanosť u aktuálneho dodávateľa, ale chceli by využívať našu virtuálnu batériu. S programom AKU si na vás počkáme.

Darujte prebytočnú energiu vašej rodine a blízkym

Využite doplnkovú službu Green Share, vďaka ktorej môžete prebytočnú energiu darovať. Aj toto je dôvod, prečo sa rodina domácností Greenlogy neustále rozrastá. Darca platí len poplatok vo forme kWh zo zrealizovaných transakcií bez mesačnej platby navyše. Vaše virtuálne uložené prebytky môžete postúpiť rodine alebo priateľom, ktorí tiež využívajú službu virtuálnej batérie.

Využite aplikáciu od Greenlogy a majte o všetkom prehľad 

Elektromer meria prietok elektrickej energie do odberného miesta a naopak do siete. Na základe elektromera vieme v Greenlogy zistiť, koľko prebytočnej elektriny ste vyrobili. Prebytok sa uloží do virtuálnej batérie. O tom, ako funguje a čo môžete s prebytkami elektrickej energie ešte robiť, sa dozviete vo videu

V aplikácii Greenlogy, respektíve v zákazníckej zóne, si aj vy viete pozrieť, koľko prebytočnej elektriny máte k dispozícii. Prebytky sa odpočítajú vo vyúčtovacej faktúre z celkovej spotreby. S aplikáciou získate kompletný prehľad akumulácie výroby a spotreby elektriny. V základnom prehľade uvidíte aktuálny stav nabitia, spotrebovanú i vyrobenú energiu  a môžete si prezrieť aj prehľad vašej výroby, spotreby a maximálne odpočítanej spotreby za mesiac. To je práve tá hodnota, ktorú máte na svojom odbernom mieste v čase, keď podľa zvoleného programu Green VBattery môžete uplatniť čerpanie prebytkov. Vďaka štatistikám máte nad spotrebou úplnú kontrolu.

Ak máte elektromobil, získate ďalšie výhody

Ak vlastníte elektromobil, vymeňte si vaše prebytky za kredit v nabíjacích staniciach GreenWay. Urobíte tak jednoducho v aplikácii. Postup nájdete aj v tomto návode. Aj vďaka ukladaniu si zelenej elektriny do virtuálnej batérie sa môžu elektromobily postupne stať integrálnou súčasťou našich životov. 

Ak máte o službe Green VBattery akékoľvek otázky, navštívte našu webovú stránku. V prípade, že vo FAQ odpoveď nenájdete, využite kontaktný formulár. Zostavíme vám cenovú ponuku okamžite po vyplnení pár základných informácií. Potom je len na vás, či využijete riešenie, ako získať a využiť maximum elektriny z vlastnej výroby, zvýšiť nezávislosť a podporiť rýchlejšiu návratnosť investície do fotovoltiky.